Chorvatsko

Největší devizou Chorvatska je jeho překrásné dramatické pobřeží, které se táhne od Slovinska na severu až po černohorskou hranici na jihu. 

K Chorvatsku patří také 1185 kouzelných ostrovů v Jaderském moři. Turisty nejvíce přitahuje křišťálově čistá voda, bezpočet zálivů a zátočin, malebné pláže a historická městečka za kterými se tyčí vysoká pohoří. Nová dálnice vedoucí od Slovinských či Maďarských hranic až po nejjižnější letoviska na Makarské riviéře přispívá k pohodlnějšímu a ještě rychlejšímu spojení. spojující Karlovac se Splitem ještě více přispěla k pohodlnosti cestování do Chorvatska autokary či vlastními vozy, takže na Makarskou riviéru se naši klienti dostanou za krátkou dobu a velmi pohodlně.

Chorvatská kuchyně velmi pestře kombinuje spoustu zeleniny i chutného masa. Na její vývoj měla vliv především stejně pestrá historie této překrásné země. Mezi nejznámější dobrůtky z této oblasti patří jídla jako pljeskavica, čevapči, šašlík či pokrmy z chutného jehněčího masa. Každopádně se také podává řada rybích specialit a darů moře (například grilované olihně, salát z chobotnice nebo langusty). Mezi speciality, které by jste měli určitě ochutnat patří skvělý slaný sýr (paški sir pocházející z ostrova Pag) a lahodná uzená šunka pršut, která se podává krájená na tenounké plátky. Velmi dobré pověsti se těší také chorvatský olivový olej a především lanýže, které se sbírají ve vnitrozemí Istrie. Chutným dárkem z dovolené mohou být také pikantní uzeniny kulen. Výborná vína všech možných odrůd a druhů (tradičně nejlepší pocházejí z ostrovů Korčula a Pelješac - např. Dignač) i pálenka Rakija či Travarica zajisté osloví všechny milovníky chutných alkoholických nápojů.